Bibban kåserar och berättar

Bibbans kåseri

Det är säkert många som sett mig leda ballad-dans och sång. Då har jag haft en sån här rulle om fingret för att se att alla verser om Sigurd Fafnesbane kommer med.

Hur jag hittade nya släktingar.

Med utgångspunkt från de data som Thomas och Roland fått fram så började jag läsa i Godringsbiten. Där hittade jag Klara Bodin, hon var med i S:t Mikaels Kapell och på Torsdagsträffarna läste vi hennes berättelse om gamla tider, bröllop m.m. Hon hade gett ut en bok också och genom hennes bror som hjälpt henne ge ut den, fick jag telefonkontakt med dottern Lisbet, anställd på Destination Gotland.

När jag skulle handla mat på båten en gång så hörde jag att de ropade på Lisbet. Jag gick fram och frågade lite försiktigt: Är Du Lisbet? Jo, vem är Du då? Jo jag heter Bibban. Nej men är det BIBBAN, vad roligt! Vi fick en pratstund, hon berättade om en bouppteckning där de många kusinerna hade namnlappar med föräldrarnas namn. Hur skall jag få någon ordning på det här?

Jo, Ulla-Britt Karlsson, hon är kusin och har bättre reda på allt.

Ulla-Britt blev vår bankir! Många kusiner hette Berg, jag ringde på försök till Berthold och det var rätt, jag fick en fors med namn från hustrun Karin. Så skrev jag ut uppgifterna och lämnade till Ingvar – nu har jag fått allt klart!

Då kom Leifi med en förfärlig mängd Jakobssöner som sen blev en massa olika namn. Nu kändes det som för pojken i sagan, han fick en grötgryta som kokade och kokade och kokade och inte gick att stänga av. Hur sagan slutade minns jag inte men genom Ingvars kontakt med Bengt så började allt klarna och jag rapporterade stolt – färdig!

Då fanns helt plötsligt K.G. Runanders namn – det vet jag ju vem det är! Nu fick jag en drös med namn.

Vi hade numrerat tabeller och trodde vi var klara så nu fick det bli A,B,C, - ja till och med  G. Jag skrev ju för hand och Ingvar skrev in uppgifterna på dator. Han suckade – inte fler nu. Då hittade jag Kjerstin Gutenvik, hon var ju med i scouterna och påstod att vi var släkt. Nu kom Bjersander, sen kom det några Gahne. Och Astrid Ahlsten var ju bekant. Med henne kom det fler tabeller. Jaha, nu då? Nej, en av ”Bergarna” har inte fått med sin familj, Aina Österdahl, hennes svägerska, barn o barnbarn. Vilken tur vi hade att de kom med! Pust.

Innan vi lämnade in allt till Mart, vår ”bokmakare”, måste jag kolla ett konstigt namn: Justius, det måste ju vara Justus eller Justinus. På telefon får jag svaret Justus, men är vi barn o barnbarn med då? Nej, alltså fler tabeller – stön.

När vi äntligen fått allting klart så säger Mart att en hel del barn har inget efternamn – vilken miss! Stort pådrag igen. Man vet ju inte vilket namn barnen har när föräldrarna har olika. Vi visste inte var alla barn hörde hemma heller. Jag ringde till flera tel. svarare, talade in vem jag var och att jag ville ha barnens efternamn. Hörde aldrig av dem. Det finns kanske några som tror att det figurerar barn på kanten någonstans.

Det här blev precis som balladen om Sigurd Fafnesbane med hur många verser som helst. Och det var inte slut ändå – Registret var mycket knepigt.

Det tog sju dygn trots god hjälp då och då av Ingvar och Maj-Britt, Lasse och Ethel Nero.

Det är nog ingen som kan fatta hur mycket tid och arbete som gått åt till det här projektet. Jo, den ende är Ingvar, som har lika stor del i bokens tillkomst som jag. Men - han har en stor fördel – han har en husföreståndarinna som servat med mat, tvätt och städ. Jag har ingen! Ni ser hur jag magrat av. Om sanningen skall fram så har jag fått del av Maj-Britts mat och speciellt gott kaffebröd.

Ett stort tack till Ingvar och Maj-Britt – applåd!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

05.09 | 12:24

Skall vara
Leifi Jacobsson

Tel 072 531 85 96

...
13.02 | 09:39

Glöm mitt tidigare inlägg om bok-köp. Berit Ingeborgsdotter Weber har hand om försäljningen i fortsättningen. Hon kan nås på telefon 072-2462277.

...
12.11 | 08:56

Jag ber om ursäkt att jag inte uppdaterat. Boken kan köpas genom Ingvar Björkqvist på tel. 0498-214533 eller 070 2849105.
Med vänlig hälsning
Leif Rondahl

...
11.11 | 23:16

Hej!
Hur kan jag köpa släktboken? Jag sökte lite på nätet och fick då uppfattning att Bibban Axelsson är avliden!
Mvh
Ingrid Jakbosson

...
Du gillar den här sidan