Ingvar och Maj-Britts släktresa

Släktresa till Skåne och Blekinge, juni 2015

I somras gjorde jag och min fru Maj-Britt en resa till Skåne och Blekinge. I Helsingborg träffade vi min A-kusin med fru men detta är släkt på min mors sida.

På vår väg sedan österut i Skåne besökte vi paret Marcus och Monica Aldén i Lund. Han kommer ur Splitsläkten. Vi har tidigare haft kontakt via telefon och mail, men det var roligt att ”träffas på riktigt” och beskåda hans fina och välskötta trädgård. Jag har av hans släkt på Gotland hört om att Marcus har ett stort trädgårdsintresse och en fin trädgård. Monica gillar mer att spela golf. Efter rundvandring och en skön fika-stund i bersån gick resan vidare. Nämnas kan att vi blev så bekanta att de kom till oss på Själsö senare under sommaren. Att resa till Gotland ingår alltid i deras sommaraktiviteter. Vi hoppas på att mötas igen nästa sommar.

Nästa anhalt var hos Maj-Britts kusinbarn med familj i Tollarp. Utan att ha kontaktat dem om vår resa hade vi räknat med att bo där några dagar. (Vi har en stående inbjudan att komma.) När vi sen meddelade dem att vi ville komma visade det sig att Lasse (kusinbarn) just hade tänkt att inbjuda oss till sin pappas 90-årsdag, en av de dagar vi tänkte gästa dem. Vilket sammanträffande!!!  (90-åringen var gift med Maj-Britts kusin som dog för några år sen).

Det blev ett fint 90-årsfirande och tillfälle att träffa många släktingar till familjen, även många som vi aldrig träffat förut.

Att den stora Björkhemssläkten från Blekinge har sin koppling till Gotland och vår släkt är ju känt och därför besökte vi gården Kärrabol i Jämshögs socken, Blekinge. Där träffade vi Åke Björkhem som bor på denna släktgård. Till denna gård blev Anna Maria Björkqvists äldsta dotter, Lydia f. Olsson, gift 1928 med Bernt Jönsson. Åke är son-son till Lydia o Bernt Jönsson. Åke berättade om sin gård där bostadshuset grundligt restaurerats, framför allt utvändigt. Samtliga av Lydias barn tog sig sedan namnet Björkhem i mitten av 1930-talet.

 

På insidan fanns det mycket kvar av det gamla, bl.a. möbler som Lydias man Bernt Jönsson själv tillverkat. I ett av rummen i det stora huset fanns en soffa som hade tyg vävt av Anna Maria Jönsson, Lydias mor.

 

Åke visade även Hemmingsmåla, den gård dit Anna Maria blev ingift 1887. Hennes man, Ola Jönsson, byggde i anslutning till gården den första stärkelsefabriken i Sverige. Han ansåg att potatisen inte bara skulle användas till brännvinstillverkning.

Vi fick se Åkes stora samling av gamla motorsågar av alla möjliga modeller och han berättade även om den årliga veterantraktorträffen som går av stapeln tidig sommar och som fyller hela hans trädgård med traktorer och besökare.

 

För min del var det mycket nostalgi att få besöka dessa två gårdar. Som 12-åring fick jag följa med pappa, mamma och Hugo o Alfrida på bilresa till pappas o Hugos kusiner på just dessa gårdar. Det var dock inget jag kunde komma ihåg som stämde med mina minnesbilder.

 

Ingvar Björkqvist

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

05.09 | 12:24

Skall vara
Leifi Jacobsson

Tel 072 531 85 96

...
13.02 | 09:39

Glöm mitt tidigare inlägg om bok-köp. Berit Ingeborgsdotter Weber har hand om försäljningen i fortsättningen. Hon kan nås på telefon 072-2462277.

...
12.11 | 08:56

Jag ber om ursäkt att jag inte uppdaterat. Boken kan köpas genom Ingvar Björkqvist på tel. 0498-214533 eller 070 2849105.
Med vänlig hälsning
Leif Rondahl

...
11.11 | 23:16

Hej!
Hur kan jag köpa släktboken? Jag sökte lite på nätet och fick då uppfattning att Bibban Axelsson är avliden!
Mvh
Ingrid Jakbosson

...
Du gillar den här sidan